Hva er groundhopping?
Groundhopping, eller banehopping, går ut på å se fotballkamper på så mange ulike stadioner som mulig. Groundhopping, i ordets rette forstand, er ikke knyttet til et spesielt lag. Det er jakten etter nye stadioner eller baner som driver en groundhopper.
Likevel er groundhopping et velkjent begrep i vanlige supportergrupperinger tilknyttet ett bestemt lag. Hos supporterforeninger er grounghoppingen begrenset til bortekamper med favorittlaget.
Groundhopping er, så vidt meg bekjent, ikke veldig utbredt i Norge. Det er heller ikke uvanlig at norske groundhoppere prioriterer å samle på baner i Storbritannia fremfor Norge.
Groundhopping har ikke offisielle regler. Det er likevel en uskreven norm i de fleste groundhopper-miljøer at kun offisielle kamper er tellende. I Norge vil det si seriekamper, nasjonal cup og e-cup, inkludert kvalifisering. Treningskamper er i dette tilfelle ikke tellende kamper. Noen groundhoppere vil også argumentere for at kampene må spilles på et bestemt nivå for at det skal telle. Dette er ikke noe jeg bryr meg om. Jeg fører opp baner på listen uavhengig av divisjon kampen spilles i. Dette finner jeg uproblematisk da jeg i utgangspunktet ikke konkurrerer med noen andre enn meg selv.
Dersom A-laget og B-laget til samme klubb spiller på samme bane, er det også bred enighet om at det er offisiell kamp med A-laget som gjelder. Her vil det naturligvis være flere unntak. For eksempel spiller Vålerengas A-lag sine hjemmekamper på Ullevaal Stadion, mens B-laget spiller sine hjemmekamper i Vallhall Arena. Her vil flere groundhoppere, meg selv inkludert, argumentere for at offisiell kamp med Vålerangas B-lag i Vallhall Arena forsvarer en plass på groundhopper-listen.
Når en klubb bygger et nytt anlegg kan det også forekomme diskusjoner om hvorvidt den nye banen kan føres opp som en ny bane å listen eller ei. I disse tilfellene er det bred enighet om at den nye banen må befinne seg på et nytt geografisk område for at det skal telle som en ny bane.
Tar man dette som utgangspunkt kan man for eksempel føre opp to ulike baner med IK Start (Kristiansand Stadion og Sparebanken Sør Arena) og Viking FK (Stavanger Stadion og Viking Stadion). I den grad det kan kalles kontroverser i denne problemstillingen, vil jeg si det nærmeste man kommer en er i Skien. Odds Ballklubbs hjemmebane, Skagerak Arena, ligger på samme sted som gamle Odd Stadion (Falkum), men banen er vridd 90 grader. Den nye banen ligger derfor delvis på samme geografiske området. Personlig anser jeg disse som én bane, i enighet med flere supporterklubber i Norge.
Min groundhopper-historie
Jeg legger ikke skjul på jeg er Strømsgodset-supporter på min hals. Siden min farfar tok meg med på Marienlyst for første gang i 2001-sesongen har jeg vært fast inventar på Gamle Gress og fulgt laget med stor interesse. Da jeg ble gammel nok begynte jeg også å følge Strømsgodset utenfor Drammens grenser. Det ergrer meg at jeg ikke begynte å knipse bilder fra kamper allerede i tenårene, men det er for sent nå.
Fotballinteressen min har på ingen måte avtatt med årene. Jeg synes fotball er spennende når Strømsgodset spiller om seriegull, når Østsiden skal kvalifisere seg til cupen i Østfoldhallen og når Jerv tar imot Start til Sørlandsderby. Dette har ført til at jeg de siste årene har jeg fått øynene opp for groundhopping. Selv om Strømsgodset fremdeles blir prioritert finner jeg det veldig spennende å se fotball på nye baner også der Strømsgodset ikke er involvert.
Jeg har pr. 24. november 2021 sett Strømsgodset spille offisielle fotballkamper på 41 ulike baner. Jeg har også sett Strømsgodset spille på 2 baner som ikke er offisielle kamper, altså teller jeg totalt 42 baner med SIF på min private liste. Og tar jeg med SIF 2 også, kan jeg legge på ytterligere 2 baner og skryte på meg totalt 45 baner med Strømsgodset IF som en av aktørene. I tillegg har jeg ytterligere 246 baner på min groundhopper-liste. Jeg har sett fotball i 18 land (antall kamper per land i parentes): Norge (237), Sverige (20), England (10), Island (3), Danmark (3), Finland (2), Spania (2), Canada (2), Skottland (2), Ungarn (2), Israel (1), Irland (1), Nord-Irland (1), Sri Lanka (1), Tsjekkia (1), Litauen (1), Frankrike (1) og Polen (1). Dette gir meg en total på 291 baner på min groundhopper-liste. Dette er på ingen måte best i klassen, hverken når det gjelder Strømsgodset eller «vanlig» groundhopping. Likevel er det mange nok til å sette de i system på en egen hjemmeside.
Formålet med denne siden er å dele reisebrev fra turer, vurdere ulike stadion jeg har besøkt og ellers skrive om aktuelle temaer innenfor fotballens verden. Hjemmesiden lages i utgangspunktet for egen interesse og for å gi en oversikt over baner jeg har besøkt. Om noen har interesse av å titte innom er det bare hyggelig.
For bilder og oppdateringer fra turer, sjekk ut Instagram-kontoen og Twitter-profilen «paabortebane».