Stadion Miejski im. Henryka Reymana (Polen)

En optimistisk snartur til Polen gikk utrolig nok på skinner.

Min bedre halvdel skulle denne helgen på fjellet med en jentegjeng. Jeg hadde egentlig en del forpliktelser i for av på jobb og annet denne helgen, men jeg hadde lørdag kveld ledig. Det hadde jeg tenkt til å utnytte, og da jeg fikk nyss i at Wisła Kraków spilte hjemmekamp kl. 20.00, og Wizz Air kunne ta seg av transporten for kr. 99,- hver vei gikk jeg for alvor inn for denne planen.

Siden innlegget fra Sandefjord Fotball v Grorud IL, befinner jeg meg på dette tidspunktet fortsatt i området. Jeg har lagt bak meg et par arbeidsdøgn, men etter frokost var jeg fri til å gjøre som jeg ville denne lørdagen. I 10.00-tiden lørdag formiddag satte jeg meg i bilen for å rekke flyet til Katowice fra Sandefjord Lufthavn, Torp, noe jeg rakk med god margin.

Herfra skulle jeg som sagt bli fraktet til Katowice, en by som ligger en drøy times kjøring fra Kraków. Der hadde jeg funnet meg en rimelig leiebil, og det måtte faktisk til. For selv om jeg hadde noen timer til overs på vei til kamp hadde jeg ikke mer enn tiden og veien tilbake igjen, da jeg skulle returnere allerede med 06.40-flyet dagen etter for å rekke en avtale jeg hadde hjemme i Moss på formiddagen.

Man trenger jo ikke mye fantasi for å se for seg hvor et så tett program kan på i vasken, men jeg kom meg hvert fall helskinnet ned til Polen, fant leiebilen og etter en middag på McDonald’s langs veien var jeg omsider på plass i Kraków. Der parkerte jeg med vilje et kvarters gange unna stadionet for å unngå den verste køen på vei ut igjen, og med halvannen time til kampstart passet det uansett fint med en rusletur.

Utenfor mektige Stadion Miejski im. Henryka Reymana knipset jeg noen bilder i tussmørket og fikk skrevet ut billetten jeg hadde betalt 35 polske zloty for (tilsvarende drøyt 80 NOK) i papirformat, før jeg var klar til å entre anlegget en liten time før kampstart. Wisła Kraków skulle denne kvelden ta imot Jagiellonia Białystok til seriekamp, en kamp som faktisk var ganske viktig for vertene. Nå er riktignok Wisła Kraków som et storlag i Polen å regne, men denne sesongen slet de skikkelig. Den gamle mester med 13 seriemesterskap og fire cupgull lå faktisk hele nede på nest siste plass av 16 lag før runden, mens gjestene Jagiellonia Białystok lå omtrent midt på tabellen med sin 9. plass. Nå ser det også ut til at serien i Polen deler seg etter hvert, men akkurat det gidder jeg ikke sette meg inn i.

Jeg tok meg som sagt inn på anlegget, og da jeg hadde karret meg opp noen trapper gikk det opp for meg at jeg hadde kjøpt billett på  ståfeltet til hjemmesupporterne. Nå hadde jeg kjøpt billett ut mot siden av den ene kortsiden, men de har åpenbart større ståfelt der enn her hjemme. Kortsiden er fylt av rød og blå plastseter, men det er altså likevel forventet at folk står og ser kamp herfra. Ved hjelp av hjørnebygningen i den ene kroken er anlegget bygget helt inn, dekket med plastseter i de samme rød og blå fargene. Langsidene er delt i to etasjer, men på begge kortsidene holder de seg til én. På høyre hånd hadde vi det som er nærmest en hovedtribune, med garderober, trenerbenker , VIP-bokser og sannsynligvis tilrettelagt for TV.

Anlegget i seg selv fremstår ikke nødvendigvis så veldig spektakulært, men hadde sin sjarm på innsiden med nostalgiske trappeoppganger og en noe liberal røykelov. Stemningen, derimot, kunne ingen ta fra dem, og den imponerte meg kampen gjennom med et imponerende lydnivå. Det er lett å bli revet med på slikt, men det er jo litt risikosport på et språk man ikke skjønner noen verdens ting, så jeg holdt meg stort sett til litt rolig hopping og armene i kors.

Selv om hjemmelaget slet i bunnen av tabellen hadde 15 420 tilskuere fylt opp omtrent halve stadionet, inkludert en liten gjeng med bortesupportere på motsatt langside. Vertene hadde faktisk bare vunnet fem av 20 serierunder så langt, men i dag skulle det løsne skikkelig igjen.

Alon Turgeman ble kveldens første målscorer på en fantastisk kontring etter corner til gjestene. Da tok det helt av på kortsiden der jeg befant meg blant flagg, skåling i ølglass og rulletobakk som jeg mistenker inneholdt mer enn Rød Mix 3 for å si det sånn. Stemningen sto i taket da dommeren blåste et ledende Wisła Kraków inn til pause.

2. omgang skulle ikke bli noe dårligere. Etter 57 minutter doblet Kamil Wojtkowski vertenes ledelse. Da tok jeg turen til kiosken for å prøve den lokale delikatessen «zapiekanka», som enkelt fortalt er en halv baguette med sopp og ost (kanskje mer?) på, samt overdreven bruk av hvitløksdressing på toppen. Slett ikke verst, og hadde kameraten i kiosken vært litt mer gjerrig på hvitløksdressingen tror jeg at jeg skulle klart å få i meg hele.

Det var befriende å komme seg ut på tribunen igjen, for i kioskområdet røykte folk så mye at det nesten svei litt i øya. Jeg var på plass med min kveldsmat i god tid til å se Aleksander Buksa fastsette sluttresultatet til 3-0 i det 87. minutt.

Selv om jeg har vært i Polen før var det veldig stas å endelig ha sett en kamp også, som land nummer 18 i rekken. Selv om jeg parkerte et lite stykke unna stadion havnet jeg likevel i trafikkkork ut av byen. Det var egentlig ikke annet enn å forvente, men det løsnet snart og da kunne jeg dure tilbake til Katowice i bare sokkelesten. Jeg hadde nemlig, rimelig desperat, tillatt meg å slå lens i noe buskas før kamp og som en takk for sist fra naturens side tråkket jeg selvsagt i en gedigen hundebæsj på vei ut fra tussmørket. Kanskje litt mye info på en blogg, men jeg orket uansett ikke noe bråk fra leiebilfirmaet som hadde avkrevd tilsvarende ca. 6 000 NOK i et slags depositum fra meg, så de skoene ble pent plassert på et lag servietter og på gulvet på vei hjem.

Jeg ankom Katowice rett på midnatt, og der satt en kar som ikke bare tok imot bilen igjen men også var grei nok til å skysse meg til flyplasshotellet. Der slukket jeg lyset da klokka nærmet seg 01.00, med alarm på rett over kl. 05.00 for å rekke hjem igjen. Flyet var presist og alt hadde gått som smurt da jeg ankom ferjekaia i Horten. Der slet selvsagt Bastø Fosen med litt motortrøbbel, men jeg hadde heldigvis akkurat nok tid til å kjøre om Drammen og Hurumlandet til min avtale i 11-draget i Moss.

Så bra kan det altså gå, så får vi se om slike snarturer gir mersmak når anledningen byr seg neste gang. Polen ble som sagt land nummer 18 der jeg ser fotball fra tribuneplass.

For flere bilder fra Stadion Miejski im. Henryka Reymana og andre turer, sjekk ut Instagram-profilen og Twitter-kontoen «paabortebane».

Wisła Kraków 3 - 0 Jagiellonia Białystok

Målscorere

1-0 Alon Turgeman 28'
2-0 Kamil Wojtkowski 57'
3-0 Aleksander Buksa 87'


Turnering: Ekstraklasa (Nivå 1)

Tilskuere: 15 420

Dato: 8.2.2020

Underlag: Naturgress


Antall besøk: 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *