Dalbanen

Det faktum at Skaubygda IL spiller hjemmekamper på en grusbane var alene grunn nok til å ta seg en tur til Frogn kommune denne søndagskvelden.

Helt siden grounddhopper-kompis Anders Johansen gjorde meg oppmerksom på at Skaubygda IL spiller på en grusbane har jeg vært gira på å få til en kamp hos dem, i Frogn kommune i Akershus. Det var åpenbart Anders også, så jeg gjorde nok en gang en sving innom Drøbak for å ta med mannen bak bloggen «Vikinghopper«, slik at vi for første gang kunne huke av en grusbane på lista vår.

Undertegnede var denne pinsen ensom og forlatt som gressenkemann, så dette var faktisk fotballkamp nummer tre fra tribuneplass denne helgen. Nå var det klart for 8. divisjon, avdeling 2, på en plass som ikke akkurat kan betegnes som Norges navle.

Vi nærmet oss Dalbanen med en halvtime igjen til kampstart. Det er en klønete tid å være litt småsulten på, så jeg foreslo et besøk hos den ene lokale butikken vi fant på Google Maps. Nå er ikke jeg medlem av Mensa, men jeg følte meg likevel litt klønete da vi kom til stengte dører og det gikk opp for oss at det ikke bare var søndag med også helligdag i pinsen, slik at denne dagen var «dobbelt rød». Da var det bare å ignorere at magen ulte etter noen godsaker og heller trøste seg med siste rest i termokoppen og det faktum at det snart var klart for kamp.

Da vi ankom Dalbanen var heltene fra Skaubygda allerede godt i gang med oppvarmingen. Kapteinen kjørte en litt alternativ oppvarming, han tok nemlig ansvar for å kritte opp banen før kampstart. Det er noe nostalgisk og nydelig med en grusbane i seniorfotballen, og det var som tidligere nevnt strengt tatt den eneste grunnen til at jeg hadde latt meg lokke inn i de dype skoger.

Det skulle altså gjøres opp om poeng i 8. divisjon, avdeling 2, som er definert som en Oslo-avdeling som om vi altså befinner oss i Akershus. Hvis jeg har telt riktig betyr for øvrig dette at jeg nå bare trenger å se en kamp i 9. divisjon (bare mulig i Oslo eller Akershus) så har jeg sett fotball på alle nivåene i Norge. Den «bragden» får jeg fullføre senere, for etter noen minutter på overtid kom også dommeren syklende slik at vi nå kunne nyte breddekampen mellom Skaubygda IF og Sagene IL 3(!).

Når vi er såpass lagt ned i divisjonssystemet kommer man ikke unna at det er en del reservelag i avdelingen. Ullern stilte således med sitt 4. lag(!) i avdelingen, noe som tyder på god bredde i den klubben om ikke annet.

Sagene 3, altså dagens bortelag, kom til Skaubygda som serieleder med 16 poeng og ubeseiret etter seks kamper. Hjemmelaget var bare målforskjell unna jumboplass, for med -11 i målforskjell holdt de Nesodden 3 bak seg med hele tre mål. Én trepoenger og fem nederlag var beholdningen så langt for vertene så de trengte virkelig en opptur på egen grus.

Rett før kampen blåste i gang dukket også Elisabeth, groundhopper og FFK-supporter, opp sammen med sin firbente kamerat så det ble etter hvert riktig så koselig der vi nøt siste rest av kveldssola. Vi tok oss som vanlig god tid på vår bilderunde rundt anlegget, og vi ble således fintet til å tro at det ble gjort mål da vi sto i skogkanten og skavlet oss bort om alt fra skotsk juniorfotball (nei, det har ikke noe med alder å gjøre) til walisiske cuper. Så sikre var vi, at vi først ble oppmerksomme på blemma da si satt i Drøbak og satte til livs en herlighet av en pizza på Pizza Baron etter kamp.

Selv om vi altså hadde notert oss for en scoring allerede, noterte dommeren seg for den første godkjente scoringen etter 32 minutter. Og det var faktisk hjemmelaget som tuktet den ubeseirede serielederen. Lykkerusen la seg allerede syv minutter senere da gjestene utliknet og lagene var da like langt til pause.

Noen kiosk var det selvsagt ikke å se til denne kampen, så pausen gikk med til å skravle om fotballrelaterte saker. Dommeren benyttet pausen kutte ned på noe av forsinkelsen han selv hadde forårsaket, slik at da 2. omgang ble blåst i gang var vi bare to minutter etter skjema.

Foruten at underlaget er grus, ligger Dalbanen nokså landlig til i flotte omgivelser. Banen omkranses av skog, men det er gjort plass til et klubbhus og en parkeringsplass. I tillegg til skogen som gjør at banen kan oppleves noe inneklemt, er det også en fjellskrent langs den ene langsiden hvor vi klarte å karre oss opp, og fikk derfra flott utsikt over banen og aktørene. Utenom det er det plassert noen benker der fjellet, eller skråningen eller hva man nå skal kalle det, møter en glessplen som igjen strekker seg videre helt ned til bakkeplan der vi startet runden vår. Ellers er det ikke annet av fasiliteter på området som har direkte tilknytning til fotballbanen.

Allerede etter fire minutters spill skulle hjemmelaget igjen yppe seg mot avdelingens beste lag. 2-1 kom også noe brått på mens vi satt og skravlet oss bort, men om vi så riktig var det Patrick Johansen Granås som sørget som var grusspesialistene igjen var foran. Denne gangen skulle vertene holde på ledelsen en snau halvtime, men i det 78. spilleminutt måtte Skaubygda igjen kapitulere, og nok en gang hadde Kenneth Haltbrekken Moen sørget for balanse i regnskapet for Sagene 3.

Det gikk mot poengdeling da samme Granås stilte seg opp for å ta frispark da klokka tikket mot 90 minutter. Han var ikke snauere enn at han dunket frisparket rett i mål, og da klarte aldri Sagene 3 å komme tilbake. Årets første tap for gjestene var dermed et faktum samtidig som Skaubygda la press på sine kolleger i bunn av tabellen.

Vi så ingen grunn til å drøye med returen til Drøbak, der vi som nevnt stoppet for en matbit før Anders ble sluppet av der jeg fant han og jeg returnerte til Moss. Grusbane er nå innlemmet på en baneliste som etter hvert inneholder en del spennende besøk og artige turer. Dette ble for øvrig min bane nummer 175 totalt.

For flere bilder fra Dalbanen og andre turer, sjekk ut Instagram-profilen «paabortebane».

Skaubygda IL 3 - 2 Sagene IF 3

Målscorere

1-0 Andre Jakobsen 32'
1-1 Kenneth Haltbrekken Moen 39'
2-1 Patrick Johansen Granås 49'
2-2 Kenneth Haltbrekken Moen 78'
3-2 Patrick Johansen Granås 90'


Turnering: 8. divisjon, avdeling 2

Tilskuere: 10

Dato: 9.6.2019

Underlag: Grus


Antall besøk: 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *