Borås Arena (Sverige)

Noen vil ha det til at når noe gjentas tre ganger blir det en tradisjon. Hvis det stemmer har jeg fått meg en ny tradisjon i påvente av sesongåpning i Norge.

Uten at jeg har gått veldig inn for det, gjorde jeg meg denne søndagen altså klar for tredje året på rad med tur til nabolandet for å se gruppespillkamp i den svenske cupen. Dette var også andre året på rad jeg skulle se bortekamp med AIK fra Stockholm, og det var heller ikke helt tilfeldig.

Min gode kamerat Jon Erik fra Fredrikstad følger, sammen med overraskende mange andre fra Plankebyen, AIK tett. Dette fører til at han ikke går av veien for å arrangere bussturer til Sverige når AIK spiller i overkommelig avstand fra grensen. Etter litt om og men takket jeg ja også i år, selv om denne helgen kom midt i en hektisk periode hvor jeg og kona skulle flytte fra Halden til Moss.

Vi hadde bokstavelig talt ikke rukket annet enn å sette fra oss de siste flytteeskene før jeg reiste til Sellebakk for å parkere bilen hos reiseleder Jon Erik, før vi slo følge til bussen og rester av reisefølget. Det er rart med folk man deler interesser med, for da vi kom i gang var det som om forrige tur med gjengen var sist helg og ikke et helt år siden. Praten gikk unna mens kilometerne raste av gårde på E6, og selv om vi var en god gjeng var vi skjønt enige om at vi gjerne skulle hatt med oss «Vikinghopper» Anders også i år, men han var dessverre travelt opptatt med å huke av noen skjulte perler i Irland og Nord-Irland.

Det var tydelig at gutta på tur var engstelige for å ikke få tid i sentrum før kamp, for da vi duret inn i sentrum av Borås i 12-12.30-draget hadde ikke byen våknet etter lørdagens strabaser, og langt mindre puber eller spisesteder, så vi måtte finne oss i å drive dank i minuttene frem til et fasjonabelt etablissement låste opp dørene slik at vi kunne få oss litt mat i skrotten.

Der ramlet det også etter hvert inn noen AIK-folk som hadde tatt turen fra Stockholm, og da det såkalte «supporter-politiet» hadde vist at de fulgte med ble et herlig måltid fortært før vi beveget oss videre til en pub der undertegnede lekte festløve med den tradisjonsrike kaffekoppen etter middag i den ene hånden og ryktebørs tilknyttet Strømsgodset ble sjekket med den andre.

Omsider nærmet det seg kampstart på Borås Arena, og vi fikk som avtalt skyss med bussen opp til stadionet. Der gikk vi, nærmest som vanlig, forbi et mindre anlegg med naturgress som ikke er bra nok for den moderne fotballen, og vi tok oss heller inn i et stort moderne byggverk for å overvære svensk cup.

Ryggmargsrefleksen sier IF Elfsborg når en hører navnet Borås Arena, men i dag var det Superettan-laget Norrby IF som skulle huse den svenske storheten AIK. Dette skulle i utgangspunktet være rått parti, men det er tidlig i den svenske sesongen og «bare» gruppespill i nasjonal cup, som for øvrig er på en oppadgående bølge hva gjelder prestisje og popularitet skal en tro noen av de lokale gutta, så jeg håpet på at det skulle bli et verdig oppgjør og gjerne med mange mål.

Det var mange AIK-fans som hadde tatt turen til Borås denne søndagen. Av de 974 betalende på anlegget som kan huse nærmere 17 000, anslår jeg at rundt halvparten holdt det gående med synging og flagging i bortesvingen bak det ene målet. Noen bluss hadde også funnet veien inn på bortetribunen, og de ble selvsagt ikke med ut igjen for å si det på den måten.

Borås Arena sto klart til bruk i 2005. Man kommer ikke unna at det er et funksjonelt og praktisk anlegg, men noe særlig sjarmerende er det ikke etter min smak. Langsidene er dekket i gule og grå plastseter, som står i stil til Elfsborgs klubbfarger. Til dagens kamp var bare den ene langsiden åpen, og det holdt da også i lange baner. Bak målene må tilskuerne stort sett ta til takke med trebenker og betong, noe undertegnede på ingen måte har noe imot når vi snakker fotball fra tribuneplass. Kortsiden på motsatt side av det AIK-fansen var plassert var det også stengt for anledningen.

Borås Arena er tettet i hjørnene, ikke av tribuneseksjoner, men av noen slags «bokser» som fungerte som gedigne reklameplakater og som nødutgang. De grønne nødutgang-skiltene var ikke heller ikke med på å sette et elegant preg på disse, kall det «boksene», som tettet hjørnene, men det har sikkert noe med krav til sikkerhet å gjøre.

Kampen kom omsider i gang, og vertene fra nivå 2 så ingen grunn til å la seg valse over av storfavoritten fra hovedstaden. En jevnspilt omgang var 25 minutter gammel da Richard Yarsuvat avsluttet et nydelig Norrby-angrep med å nikke inn 1-0 til full jubel fra de som holdt med hjemmelaget. Bortesvingen var naturlig nok ikke like imponerte, men de så vel for seg at det til slutt skulle bli et trøstemål av såkalt akademisk interesse.

Det kunne se ut til at de også sulle få rett i det da vår egen Tarik Elyounoussi fyrte av gårde et skudd fra distanse, som tydelig sneiet innom en medspiller på vei mot nettmaskene, men nordmannen fikk uansett kreditert målet. Da gikk lagene til pause på 1-1, og jeg benyttet den til å bla i et brukbart solid kampprogram som åpenbart lar seg gjøre i svensk cup, og i tillegg er gratis, men i mange tilfeller ikke på toppnivå her i Norge.

Lagene entret snart banen igjen, og AIK skulle denne gangen spille mot egne supportere som i seg selv burde fungere som en solid vitamininnsprøytning. Det var likevel noen som lugget for det svenske storlaget denne ettermiddagen. Både Norrby og AIK hadde sine sjanser til å sette vinnermålet, men kampen ebbet til slutt ut med 1-1, noe AIK-fansen åpenbart ikke var særlig imponert over.

Vi tok oss etter hvert ut av stadion, og etter at undertegnede sammen med et par andre presterte å sette oss i feil supporterbuss fant vi etter hvert frem til riktig reisefølge og kunne vende nesa hjemover til fedrelandet. Der skulle jeg bare innom for å jobbe et par dager før en ny fotballtur skulle stå for dør, denne gangen i London, men det får vi spare til neste innlegg.

Nok en nydelig fotballtur var ved veis ende da Jon Erik og jeg slo følge tilbake til sistnevntes bolig og jeg kunne ta med meg min trofaste KIA til mitt nye hjem i Moss.

For flere bilder fra Borås Arena og andre turer, sjekk ut Instagram-profilen «paabortebane».

Norrby IF 1 - 1 AIK Fotboll

Målscorere

1-0 Richard Yarsuvat 25'
1-1 Tarik Elyounoussi 43'


Turnering: Svenska cupen, gruppspel

Tilskuere: 974

Dato: 24.2.2019

Underlag: Kunstgress


Antall besøk: 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *