Estádio do Rio Ave FC (Portugal)

Portugal ble land nummer 31 med fotball fra tribuneplass.

Desembermåned var bare noen få timer gammel da telefonalarmen anbefalte meg på det varmeste å karre meg ut av loppekassa allerede før klokken var slagen 04.00. Grunnen til den slags nattevåk var at min barndomskompis, Malik, og jeg skulle unne oss en god gammeldags guttetur til Portugal. Denne turen hadde tatt form under et grillparty i sommer, og nå var det altså dags for å liste meg ut at huset slik at kone og sønn kunne sove videre noen timer.

Min vakre livsledsager hadde altså nok en gang gitt sin reiseglade ektefelle grønt lys til å utforske nye jaktmarker. Mitt reisefølge kunne ikke brydd seg mindre om fotball, men han er glad i å besøke nye land så dette var en nydelig kombo som bare måtte bli en suksess. Han møtte opp til avtalt tid og heldigvis gikk kjøreturen opp til hovedflyplassen knirkefritt etter at min racerbil, som jeg nok må innse er på en noe nedadgående kurve, hadde tigget til seg en skvett kjølevæske før avgang.

Vel fremme ved flyplassen tilknyttet byen Porto bar det inn til sentrum med kollektivtransport, og vi var med det klare for å utforske byen på denne fotball-frie fredagen. Utover kvelden fikk jeg lurt til meg en basketballkamp og endelig prøvd en beef wellington som har stått øverst på min usedvanlig korte kulinariske ønskeliste en god stund. Men denne bloggen tar altså mål av seg å skildre livet som banehopper innen fotball, så jeg hopper like gjerne rett til lørdagen.

Jeg lot t-banen frakte meg til holdeplassen nærmest Estádio do Rio Ave FC, og steg av der med halvannen time til kampstart. Jeg begynte med å ta en titt på fasaden, som overlot lite til fantasien hva gjelder tilhørighet til lag og sted. Lagnavn og klubbemblem pryder store deler av stadionet og med den dominerende grønnfargen kunne jeg også sette en 10-er på hva klubbfargen til Rio Ave FC var.

Det var fremdeles en times tid til kampstart da det formelle var unnagjort. Dette var åpenbart en av de mindre klubbene i toppdivisjonen, så jeg slo meg like gjerne ned med en sportssending på telefonen fra gamlelandet før det var på tide å entre det første stadionet i mitt fotball-land nummer 31 i rekken.

Jeg besto prøven i sikkerhetskontrollen på vei inn. Jeg entret på den eneste siden med tribune, men den er til gjengjeldt romslig av typen betong og smykket med grønne seter. Et lite tak dekker bare for flottenfeierne som sitter midt på og øverst på tribunen, så jeg satte pris på oppholdsværet der jeg fant meg et hjørne for meg selv. Kommentatorbu, TV-fasiliteter, VIP og alt annet som hører med er også lokalisert på denne siden. På de tre andre sidene av banen, som for en gangs skyld var kledd i naturlig dekke, var det blottet for fasiliteter til publikum, men klubben hadde gjort seg litt flid med lagnavn og noen sponsorplakater som omkranset begivenhetene.

Uten å gå for mye i detalj fikk jeg også forsøkt det kunststykke det er å gjøre sitt fornødne på en bås hvor låsen er ødelagt, og en hånd blir da opptatt med å holde igjen døren for portugisere med mer eller mindre trykk i neven. Som sagt, vi lar det blir med det, men dette er jo et minne som jeg kan fnise litt av for meg selv når jeg blar i dette i fremtiden.

Tilbake til det sportslige. 0-0 sto det til pause, og det så lenge ut til å ende slik også. Det var inntil Aderllan Leandro de Jesus Santos bestemte seg for å spandere et mål på den norske banehopperen som kom langveisfra. Da kunne ikke Josué Humberto Gonçalves Leal de Sá være noe dårligere, men dessverre for lagkameraten til kampens første målscorer ble denne sendt i feil nett, og da var Rio Ave FC og CF Estrela da Amadora like langt likevel. Dermed 1-1 og såkalt poengdeling (selv om ett poeng da vitterlig fordufter i løse luften) i min første kamp på portugisisk jord. Kvelden skulle faktisk by på en håndballkamp, før jeg dagen etter skulle besøke ytterligere to «baljer», for å låne det nydelige uttrykket til supporterlederen til Kongsvinger IL.

For flere bilder fra Estádio do Rio Ave FC og andre turer, sjekk ut Instagram- og X-profilen @paabortebane.

Rio Ave FC 1 - 1 CF Estrela da Amadora

Målscorere

1-0 Aderllan Leandro de Jesus Santos 81'
1-1 Josué Humberto Gonçalves Leal de Sá 86' (sm)


Turnering: Primeira Liga (nivå 1)

Tilskuere: 2 403

Dato: 2.12.2023

Underlag: Naturgress


Antall besøk: 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *