Skonto Stadions (Lativa)

Det var klart for fotball i land nummer 29: Latvia!

Siden forrige innlegg hadde vi nå forflyttet oss til turens tredje og siste hovedstad, Riga. Da vi krysset denne stillferdige landegrensen med vår trofaste Škoda Oktavia, ble det denne gangen nytt land på lista til alle tre. Jeg tar jo som tidligere nevnt det med knusende ro frem til jeg eventuelt får med meg en fotballkamp i landet. Det hadde jeg selvsagt til hensikt å gjøre også denne gangen.

Jeg husker ikke kamptidspunktet i Tallinn i farta, men det var hvert fall tidlig nok til at vi kunne gjøre en utflukt sammen som familie. Ved denne anledningen var det derimot kveldskamp, men jeg hadde fått innvilget søknad på hjemmebane om å ta en tur i eget selskap. Før den tid rakk jeg å være med på kveldstell på hotellet, før jeg for tidens skyld bestilte en Bolt-drosje til hotellet som kjørte meg rett til stadion for en rimelig penge.

Skonto Stadions var kveldens destinasjon. Også denne gangen var det byderby på menyen i form av nyervervelsen Riga FC som ennå ikke hadde feiret 10-årsdag og FK Rīgas Futbola Skola, gjerne forkortet RFS. Min banehopper-kompis Anders Johansen hadde også karret seg over grensen til Latvia etter å ha fått tilbake et pass på avveie, og han så da ut til å ha lagt akkurat det bak seg da jeg møtte ham utenfor stadionet.

Latvia ville for min del bli land nummer 29 i rekken med fotball, og jeg kan jo røpe at jeg allerede har booket utvidelse av den listen til både 30 (Hellas) og 31 (Portugal) før vi ringer julen inn. Men for å ta Riga først, så sto vi altså utenfor fasaden til landets nest største stadion som tjener som hjemmebane til nettopp Riga FC, FK Auda og landslagene.

Vi tok oss inn på en anlegg med tribuner på tre sider – begge langsidene og en halv kortside. Som i Tallinn er også dette en såkalt «all seater», uten at kildene enes om stadionets tilskuerkapasitet av den grunn. Min nevnte kumpan, unge Johansen, opererer med 8 097 i sin blogg Vikinghopper og han pleier tross alt å ha orden i sysakene på slikt så jeg lener meg på den.

Når jeg skriver «en halv kortside», så har det faktisk rot i virkeligheten. På den ene kortsiden er det tribune frem til den møter en innendørshall. Fasaden av den fungerer på en måte som en del av stadionet hvor kampuret er hengt opp, men det er naturlig nok ikke rom for tilskuere her. På den andre kortsiden ser vi bare rett ut på en parkeringsplass, men anlegget som ble åpnet så sent som i år 2000 virker for meg stort nok til sin tjeneste.

Kampen ble blåst i gang, og i kveld trengte jeg altså ikke å underholde poden samtidig. Gjestene tok føringen etter et drøyt kvarter, og da Alan Cédric Herve Kouadio doblet gjestene ledelse i det 38. minutt hadde vertskapet en jobb foran seg. Da hjalp det at reduseringen kom i grevens tid to minutter på overtid, og det er jo ifølge ekspertene et perfekt tidspunkt å score på.

Dommeren blåste av til pause, og da var det jo et perfekt tidspunkt for oss å trekke ut og teste ut en av flere matboder som vi bare kan drømme om på kamp her hjemme i Norge. En kebab og brus gikk ned på høykant, og med det var vi klare for 2. omgang før vi visste ordet av det.

Utover i 2. omgang kunne jeg ikke unngå å legge merke til et kjent fjes som varmet opp for gjestene. Brikkene falt omsider på plass, og jammen var det ikke tidligere Strømsgodset-spiller Janis Ikaunieks som hadde funnet veien tilbake til hjemlandet sitt. Det hadde jo vært stas for meg med et gjensyn der, men Janis ble dessverre sittende på benken kampen ut ved denne anledning. Om det var grunnen til at Brian Pena Perez-Vico utlignet for hjemmelaget to minutter på overtid i 2. omgang skal jeg ikke slå fast, men det endte hvert fall med ett poeng til hvert av topplagene som skal gjøre opp om tittelen i Latvia.

Med det takket jeg Anders for kampen og fant meg en ny drosje som kunne ta meg den korte veien tilbake til hotellet og mine familiære plikter. Det skulle til slutt bli en kamp til i Latvia, men det får bli neste innlegg.

For flere bilder fra Skonto Stadion og andre turer, sjekk ut Instagram- og X-profilen @paabortebane.

Riga FC 2 - 2 FK Rīgas Futbola Skola

Målscorere

0-1 Emerson Santana Deocleciano 16'
0-2 Alan Cédric Herve Kouadio 38'
1-2 Ngonda Muzinga Glody 45+2'
2-2 Brian Pena Perez-Vico 90+2'


Turnering: Virslīga (nivå 1)

Tilskuere: 4 752

Dato: 30.6.2023

Underlag: Naturgress


Antall besøk: 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *