Änglagården (Sverige)

Årets første nye bane, og første fotballkamp, skulle bli en oppkjøringskamp mellom to skandinaviske storheter.

Med forpliktelser både fredag kveld og søndag formiddag, bestemte min bedre halvdel og jeg at vi skulle tilbringe lørdagen sammen. Jeg holder fremdeles til i Halden, og da er det ikke lenger enn to timers kjøretur til Göteborg, som igjen ble vår destinasjon denne dagen. Dagen før klarte jeg å selge inn at vi kunne begynne dagen med å se oppkjøringskampen mellom IFK Göteborg og danske AaB Fodbold, eller Aalborg BK som de sier i internasjonale settinger. Min kjære ofret igjen et par timer for å la meg utøve min store fritidsinteresse fra tribuneplass, og dermed ble jeg plukket opp på slaget 10.30 i Halden, for å rekke kampstart kl. 13.00.

Den korte turen til Sveriges nest største by gikk så smertefritt som vi hadde håpet. Vi la inn en ørliten lunsjpause langs E6, noe som førte til at vi ikke hadde mer enn tid av veien da vi parkerte utenfor innendørshallen med det fengende sponsornavnet Prioritet Serneke Arena, i bydelen Kviberg.

Jeg hadde forhåndskjøpt to billetter á 120 SEK før avreise, noe jeg synes var noe stivt til å være en treningskamp. Da jeg sjekket «eventen» tilknyttet kampen på Facebook, var det over 400 personer som hadde tegnet seg opp under kategorien «skal», så jeg tenkte at klubben så sitt snitt til å gjøre noen kroner i forbindelse med årets første treningskamp.

Vi parkerte i god tro langs en bilvei i selskap med en hel rekke svensker. Jeg har for vane å sjekke frontrutene til bilene rundt når jeg parkerer nye steder, for å se om fører har lagt fra seg synlig bevis på betalt parkering. Slikt så jeg ikke, så vi ilte til hallen i god tro på at her var det fritt fram. Mulig var det disse nye betalings-appene som lurte meg, men det lå nå uansett en parkeringsbot som takk for besøket da vi kom tilbake. Det hjalp litt da vi langs veien så opptil flere som hadde gått i samme fella som oss.

Uansett, vi gikk nå hallen i møte, og hvert fall en av oss var klar for kamp. Hallen, som før sponsorene gravde dypt nok i lommebøkene, gikk under navnet Göteborgs Nye Arena, og før det Änglagården, sto ferdig så sent som i 2015. Den ene delen har et moderne utseende i flere forskjellige rød- og oransjetoner, mens den andre delen minner mer om en god, gammeldags idrettshall med svart utseende og avrundet tak. Arenaen tar også mål av seg å være Nordens største multisportsanlegg med sine 45 300 kvadratmeter. Det er for øvrig Prioritet finans og Serneke Group AB som har spleiset for å så få navnetrekkene sine på hallen som kostet 800 millioner svenske kroner å få reist.

Nå skulle jeg altså få besøke anlegget selv. Da vaktene scannet billettene våre hadde dommeren akkurat blåst i gang oppgjøret. Det første som slo meg at vi kom inn, var uansett ikke det som skjedde på banen, men at IFK rett og slett hadde klart å fylle hele hallen til en treningskamp i januar. Hallen har tribuner på begge langsiden, mens bak målene er det bare en vegg på den ene siden, og kontorlokaler og andre oppholdsrom på den andre siden, med vinduer som ga utsikt over banen. Vi måtte faktisk lete godt for å finne plasser på tribunen. Billettene var unummererte, så det var bare å ta seg til rette. Det eneste feltet jeg kunne se som var dårlig besøkt, var kroken som var forbeholdt gjestende lags supportere. Det var noen som sympatiserte med våre venner fra Danmark, men det var naturlig nok ikke fullsatt. Noen nettsider påstår at det skal være mulig å få inn over 3 000 mennesker i hallen. Det synes jeg høres trangt ut, etter at jeg fikk vite at det var hele 2 032 betalende tilskuere denne dagen, men jeg skal ikke krangle på den påstanden.

Kampen gikk for øvrig i et bedagelig tempo, slik treningskamper har en tendens til å gjøre. Jeg lot meg uansett underholde, og var egentlig glad for å se en fotballkamp fra tribuneplass igjen. Det var flere småsjanser før hjemmelagets Emil Salomonsson ekspederte et frispark rett i mål. Hadde muren til Aalborg holdt tett, hadde det ikke vært noe problem å avverge forsøket som snek seg inn i nederste hjørne bak muren, men det var uansett pent satt.

Nærmest på direkten utliknet gjestene da et lavt innlegg gikk gjennom hele feltet, helt til Yann Rolim som lurte på bakerste stolpe, og upresset kunne smelle inn 1-1, som holdt seg til pause.

Etter hvilen viste danskene at de er langt nærmere seriestart enn svenskene. Etter seks minutter ble Pavol Safranko spilt alene gjennom med keeper, som ikke hadde noen problemer med å gi gjestene ledelsen. 10 minutter før slutt sto Patrick Kristensen for det som for meg ble dagens høydepunkt. Nærmest alene med keeper, skrått mot mål, lener har seg mot korthjørnet og viser til hele Göteborg at han skal curle ballen i lengste hjørnet. Også keeper så det, men utførelsen var så praktfull at burvokteren ikke kunne gjøre annet enn å være passiv tilskuer. Lekker scoring!

De siste 45 bar preg av at vertene lot mange spillere, og mange unge, få noen minutter kamptrening i beina. Det første til at danskene til slutt vant fullt fortjent 1-3, uten av «publiken» så ut til å være fryktelig misfornøyd med det. Med de over 2 000 andre fant vi veien ut i kulda igjen for å bruke resten av fridagen på andre ting en fotball.

Jeg var også fornøyd med å notere med for bare nummer 11 i Sverige, og med det starte groundhopper-året 2018, om dog med treningskamp, så hvert fall en flott og underholdende start allerede i januar. Nå håper jeg på å lure til meg et par treningskamper i Norge også, før turen går til London mot slutten av februar, for å se Arsenal og Östersund måle krefter i Europa League.

Om noen skulle ønske å se flere bilder fra Prioritet Serneke Arena, og andre besøk jeg gjør i fremtiden, anbefaler jeg Instragram-profilen «paabortebane».

IFK Göteborg 1 - 3 Aalborg BK

Målscorere

1-0 Emil Salomonsson 31'
1-1 Yann Rolim 32'
1-2 Pavol Safranko 51'
1-3 Patrick Kristensen 80'


Turnering: Treningskamp

Tilskuere: 2 032

Dato: 20.1.2018

Underlag: Kunstgress

Innendørs


Antall besøk: 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *