Refsnesbanen

Undervarmen på Sprint-Jeløys hjemmebane, Bellevue, byttes i disse dager ut. I mellomtiden søker klubben ly i to seriekamper på Refsnesbanen, 1,9 kilometer unna. Den sjansen kunne jeg ikke la gå fra meg.

Jeg hadde sett meg ut denne kampen siden jeg fant ut at Sprint-Jeløy skulle bytte ut sin faste bane, Bellevue, med Refsnesbanen i to seriekamper mens undervarmen på Bellevue byttes ut. Da jeg sjekket ut kampen nærmere oppdaget jeg at min barndomskamerat Daniel skulle være assistentdommer. Jeg foreslo at vi kunne slå følge til Jeløya i Moss, noe han gledelig takket ha til.

Jeg startet dagen i Halden. Jeg hadde lånt bort bilen til kjæresten min dagen før. Etter en lang uke, og sen kveld i forveien for å se Norge v Aserbajdsjan i reprise valgte jeg å sove så lenge som mulig og tok bena fatt ned til Halden sentrum hvor jeg lot den ene kebab-sjappa i byen servere meg frokost. Ikke den beste kebaben jeg har smakt, men jeg skylte ned det meste med god hjelp av en Bonaqua med sitronsmak, før jeg satte meg på toget retning Fredrikstad, hvor mitt reisefølge for dagen holder til.

Vel fremme i Fredrikstad slo vi av en prat hjemme hos Daniel før han skysset oss til Jeløya, via Bajazzo i Moss hvor vi delte en baguette som lett lunsj før kamp. Vi startet dagen på Bellevue hvor dagens dommergarderobe fant sted. Refsnesbanen bruker garderober i et skolebygg, så dommerne fikk ta til takke med garderobe på en annen bane enn kamparenaen. Bare det er jo noe spesielt. Vi brukte en snau time til å prate fotball med en usedvanlig hyggelig dommertrio, hvis hoveddommer har fungert som 4. dommer i Eliteserien, før vi kjørte samlet til Refsnesbanen som ligger under to kilometer fra nevnte Bellevue.

Bellevue, som jeg besøkte i 2015-sesongen, er fast hjemmebane for A-laget til Sprint-Jeløy. Jeg kom i kontakt med en klubbrepresentant før kamp som bekreftet at Bellevue er en kommunal bane, mens Refsnesbanen faktisk eies av SK Sprint-Jeløy. Jeg vil anta at klubbens A-lag spiller på Bellevue på grunn av krav til både bane og ikke minst garderobeanlegg. Jeg foreslo spøkefullt at klubben kunne spille på Melløs Stadion, hjemmebanen til byrival Moss FK, mens Bellevue var under arbeid. Representanten bekreftet at klubben hadde fått det tilbudet, men kontret lattermildt med at det var totalt uaktuelt å benytte seg av byrivalens lekegrind.

Sprint-Jeløy har hele fire seniorlag. Både 3.- og 4. laget benytter Refsnesbanen med jevne mellomrom, uten at det har fristet meg veldig. Jeg hadde egentlig slått meg til ro med at jeg måtte se en av disse lagene om jeg ville få registrert banen. Gleden var derfor desto større da jeg ble gjort kjent med at A-laget skulle spille offisielle kamper på banen. For alt jeg vet kan det være flere år til neste gang, bortsett fra neste hjemmekamp, da.

Jeg reiste ikke til Refsnesbanen denne lørdagen for å besøke en spennende bane. Det er en kunstgressbane som er gjerdet inn. På den ene langsiden finnes to laglederbenker, mens publikum blir henvist til ståplasser på innsiden av gjerdet som omringer banen. Garderobefasilitetene er som nevnt i skolebygget rett nedenfor banen. Banen ligger nærmest i et boligfelt, noe som gjorde det litt vanskelig å avgjøre hvem som var tilskuere og hvem som stoppet noen minutter på vei fordi banen. Det hadde lite å si for klubben da dagens kamp var gratis fordi «vi hverken har toaletter eller kiosk», som speaker så fin begrunnet.

Før kampen lå lagene á poeng med 17 poeng og 12. og 13. plass av totalt 14 lag. Holmen IF lå foran vertskapet på målforskjell. Dette ble ansett som en såkalt «sekspoengskamp» da taperen sannsynligvis vil være klare for nedrykk med bare fortapte Odds BK 3 bak seg på tabellen. Med lang vei opp til trygg plass burde motivasjonen for en seier være stor for begge lag.

Kampen åpnet så friskt som jeg hadde håpet og egentlig regnet med. Hjemmelaget hadde mye ball og spilte seg til en del sjanser, men var ineffektive foran mål. Da skjedde det som ofte skjer i fotball, nemlig at motstanderen scorer i stedet. Og for et mål vi skulle bli servert. Holmen-spiller Kristian Jacobsen Istre dunket til fra 20-25 meter og limte ballen helt opp i vinkelen, via stolpen, totalt utagbart for Sprint-Jeløy-keeperen. Hvilken scoring! Til og med de mest trofaste Sprint-supporterne ved min side klarte å lire av seg at «det var en grei scoring».

Kampen fortsatte å være jevnspilt og med høyt energinivå. Noen av spillere kunne spart seg for en del syting og klaging til både dommer og motspillere, men slik er det i noen kamper. Etter en drøy halvtime kontret Holmen på vertene. Alexander Fosse ble spilt gjennom med en aldeles utsøkt pasning. Alene med keeper, med en Sprint-forsvarer hakk i hæl, rundet han keeper på en elegant måte og trillet ballen inn i det tomme målet. 0-2 sto seg til pause og bunnoppgjøret hadde absolutt stått til forventningene, selv om majoriteten av de fremmøtte var skuffet over at bortelaget ledet halvveis.

Jeg benyttet pausen til å slå av en ny prat med dommertrioen, og vi ble dessuten servert kaffe av samme klubbrepresentant som ikke vil ta i Melløs Stadion med jerntang. Etter en pauseprat på en av laglederbenkene så vi lagene igjen entret banen og jeg tok plass for å få servert nye 45 minutter med fotball.

Om spenningen og temperaturen i kampen holdt seg på samme nivå, så uteble målene. Kampen var likevel spennende, selv om nevnte ustanselige syting og klaging ikke akkurat avtok utover i kampen. Sprint-Jeløy klarte å sette et godt press på gjestene siste halvdel av 2. omgang. Etter 83 minutter var en Sprint-spiller alene gjennom, men Holmen-spiller Jan Hugo Vang Simonsen valgte å stoppe den kontringen på en måte som korrekt kvalifiserte til direkte rødt kort og tidlig dusj.  Sprint-Jeløy skulle klare å få ballen i mål tre minutter før full tid, men målet ble korrekt annullert for offside. Da hjalp det lite for vertene at dommeren la til hele ni minutter. De fikk aldri hull på Holmen-forsvaret, som dermed kunne returnere til Asker med tre poeng i bagasjen. Sprint-Jeløy har vært et meget hyggelig bekjentskap på dette nivået. Jeg har hatt gleden av å se de ved flere anledninger denne sesongen, men nå ser det altså ut som de må finne seg i å måle krefter på nivået under i 2018-sesongen.

Etter en ny tur innom Bellevue etter kampslutt returnerte mitt reisefølge og jeg tilbake til Fredrikstad for en hyggelig lørdags ettermiddag og kveld uten fotball i sentrum.

SK Sprint-Jeløy 0 - 2 Holmen IF

Målscorere

0-1 Kristian Jacobsen Istre 11'
0-2 Alexander Fosse 32'


Turnering: Norsk Tipping-ligaen, avdeling 1

Tilskuere: 70

Dato: 2.9.2017

Underlag: Kunstgress


Antall besøk: 2

2 kommentars på “Refsnesbanen

 • 24. januar 2020 i 05:39
  Permalink

  Kult å lese dette for andre gang. Fulgt med på innleggene dine i flere år nå og må berømme deg for måten du leker med ordene på. Poesi for hjernen! Stå på – og morsomt at du var på nettopp denne kampen hvor undertegnede scoret ett av sine få mål i Holmen-karrieren 😉

  Svar
  • 24. januar 2020 i 23:32
   Permalink

   Hjertelig takk for hyggelig tilbakemelding! Det setter jeg pris på.
   Og takk for målet! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *