Etter mye jobb i helger og sommermåneder i året som er gått, var jeg lovet en ferieuke i skolens høstferie. For meg er det ensbetydende med mulighet for banehopping. Kjæresten studerer ennå, så hun hadde også høstferie denne uken i oktober. Hun takker aldri nei til en tur, og så fort ferien var i gang, var vi på veien.

Etter å ha sett på flere muligheter, falt valget til slutt på en dobbel i Sverige. Selv om frøkna ser mest frem til turen for øvrig, er hun blitt overraskende glad i fotball etter drøye to år med undertegnede rundt lillefingeren. Turen begynte i Fredrikstad, der jeg fikk låne bilen til svigers, da Peugeoten til undertegnede holder særs dårlig på oljen for tiden.

Den to timer lange kjøreturen til Göteborg ble gjort unna på drøye tre, da vi stoppet innom for en varm lunsj og litt shopping på IKEA langs veien.

Omsider fremme i Göteborg fikk vi sjekket inn på hotellet før vi gikk for å titte i byen. Etter å ha bodd to år i Østfold, med hyppige Sverige-besøk, er ikke Göteborg så veldig spennende lenger. Likevel finner en alltids noe nytt, og byen var et hyggelig møte.

Tankene svirrer riktignok mest rundt det som skulle skje klokken 19.00 i kveld. Gamla Ullevi brukes i dag av hele tre klubber i Göteborg: IFK Göteborg (Allsvenskan), GAIS (Superettan) og Örgryte (Superettan). For de som måtte lure tilsvarer Allsvenskan den norske Tippeligaen, og Superettan er ensbetydende med OBOS-ligaen i Norge. Gamla Ullevi er i tillegg hjemmebane for det svenske damelandslaget.

Kveldens vertskap var Örgryte som skulle få besøk av det usannsynlig lite sjarmerende Atletic FC United. Navnet oste pengesterke businessmenn som har kjøpt en hobby. Jeg satte meg ikke mer inn i historien til laget, enn at de ble stiftet i 2005, holder til i Stockholm og etter kampen skulle karre seg opp på direkte opprykk. Om det var tvil før jeg så navnet på bortelaget, var det altså ikke et snev av tvil om hvilket lag jeg sympatiserte med under kveldens oppgjør.

Gamla Ullevi er et ærverdig og imponerende anlegg jeg hadde sett frem til å besøke, alle de gangene jeg har kjørt forbi. Innenfor var anlegget som forventet, med en seksjon for stående og syngende supportere bak begge målene. Resten av anlegget er kledd med blå-grønne stoler, som sammen med ståplassene, kan huse hele 19 000 tilskuere.

Nå var det ikke så mange i dag, men de 5 087 tilskuerne som hadde funnet veien, fikk servert en gørr kjedelig 1. omgang. Örgrytes supportere bak det ene målet holdt for øvrig et imponere lydnivå gjennom hele oppgjøret, med tifo i så vel 2. omgang som 1. omgang.

Undertegnede sperret opp øynene da speakeren takket alle fremmøtte til årets gratiskamp. Det skulle vise seg at Örgryte en gang i året inviterte til gratis hjemmekamp. Tilfeldighetene ville ha det til at det var denne dagen jeg besøkte anlegget. Ledelsen i klubben var riktignok ikke ærlige til å opplyse om dette da jeg ble avkrevd 200 SEK per billett, da jeg forhåndsbestilte dagen før avreise.

Da lagene kom ut til 2. omgang håpet jeg, mer enn noen av de drøyt 5 000 andre gratispassasjerene, på en god andre omgang. Atletic FC United tok etter hvert mer og mer over kampen. Tabellposisjonen tilsa at Stockholm-laget skulle være hakket bedre enn hjemmelaget, noe de siste 45 minuttene bekreftet.

Da kampuret bikket én time tok bortelaget ledelsen. Lagledelsen og innbytterne brøt ut i øredøvende jubel, hvis tilreisende tilskuerskare talte hele tre(!) personer, alle over 40 år. De tilreisende satt godt plassert på motsatt langside. Undertegnede håpet litt på et mål til gjestene kun for å se om det var noen tilreisende til stede. Så lite synlige var de før Atletic tok ledelse. Dette var ikke akkurat med å senke mine fordommer mot denne nyervervelsen i svensk fotball.

Det skulle til slutt bli hele 0-3, noe som førte til 2. plass og foreløpig direkte opprykk for gjestene fra Stockholm. En kald fotballkveld var til endte. Anlegget forsvarte et besøk i min bok, men det skulle gjerne vært noen andre som kom på besøk. Nok om det.

Örgryte Idrottsällskap 0 - 3 Atletic FC United